Welcome
Welcome to <strong>Forum anakKEDAH.org</strong>.

You are currently viewing our boards as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content, and access many other special features. Registration is fast, simple, and absolutely free, so please, <a href="/profile.php?mode=register">join our community today</a>!

[Kereta] 4x4, 4WD, AWD

Jom sembang pasai apa-apa saja yang berkaitan dengan permotoran

[Kereta] 4x4, 4WD, AWD

Postby drjoe_ngang » Sun Aug 24, 2008 9:52 am

:) kpd sesiapa yg berminat dgn aktiviti lasak kereta pacuan 4 roda
:arrow: sila pi ke forum ni ... http://www.offroadershack.com

mmg ada byk info baguih. blh jugak kenal2 dgn geng 4x4 ni.
kot2 ada trip ke mana2 nanti blh ikut join.

P/S:Kpd yg tak tau:
4WD = 4 Wheel Drive
AWD = All Wheel Drive


Pasaipa nama dia camni???
Sbb keempat2 bijik tayar akan dipacu utk kegunaan dlm situasi tertentu spt meredah lumpur, memanjat tebing curam, dsbnya
Kereta biasa hanya gunakan pacuan 2 tayar shj utk kegunaan di jalan raya.
drjoe_ngang
Site Admin anakKEDAH.org
User avatar
drjoe_ngang
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 395
Joined: Tue Jan 22, 2008 2:09 am
Location: Negeri Kedah DarulAman

Postby ahmadsaman » Tue Aug 26, 2008 9:41 pm

terima kasih drjoe. info macamni lah antara contoh faedah yang boleh diperolehi dari kelab, forum seperti anakKEDAH NI etc etc.
drjoe tak minat ka 4x4 ni? Aktiviti seumpama ni baguih untuk bentuk survival diri dan kumpulan. Bina semangat kerjasama dan tak mudah putus asa kala dalam kesulitan. Saling menghormati sesama sendiri. Kreatifkan minda . Menambah pengalaman dan pengetahuan serta mendekatkan diri dengan nature. sebab, sinonim dengan 4x4 ni ialah ngail, boating, mountaineering, jungle trekking, camping, hunting Paling berguna melalui aktiviti seperti ni kita ada peluang tengok dan renung akan kebesaran Allah yang diterjemahkan Nya dalam alam semulajadi. [font=Arial] [/font]
ahmadsaman
Rakan baru
 
Posts: 27
Joined: Sun Jun 22, 2008 10:46 am
Location: Sepang

Postby drjoe_ngang » Wed Aug 27, 2008 8:16 am

ehhh.... awat tak minat pulak. Mmg drjoe minat teramat la dgn aktiviti 4WD ni.
La ni pun dah ada sebijik kereta 4WD. Kot ada rezeki, nak beli sebijik bikin utk betoi2 masuk hutan punya.
Dah pernah masuk hutan dgn kawan2, tapi bukan yg hardcore punya trek la sbb setup kereta tak sesuai.
Tapi, drjoe ni bkn la yg jenis minat giler. 8)
Cuma suka join sbb blh tambah kwn mcm2 bangsa, blh bermesra dgn alam.

:) Teamwork mmg #1 la. Sbb bila kereta tersangkut dlm hutan, cuma hat tu saja kwn2 yg kita ada utk tlg kita.

:?: ahmadsaman minat jugak ka? pakai kereta apa? dok join grup mana? selalu masuk utan area mana?
hehehe... byk tanya pulak ni :D
kot kalau nak sembang 2 org kita saja, blh PM kat drjoe nu.
drjoe_ngang
Site Admin anakKEDAH.org
User avatar
drjoe_ngang
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 395
Joined: Tue Jan 22, 2008 2:09 am
Location: Negeri Kedah DarulAman

Postby ahmadsaman » Wed Aug 27, 2008 6:44 pm

takpa la. dalam grup foram macam tu la . kita sembang depa tumpang dengag. lepaih tu ada peluang jampok la. Depa sembang kita dengag pula. baru la meriah ada input ilmu ka pengalaman ka tak kira la.

AS takdak grup rasmi. grup kami sauk mana dan. tak register pun. kami pung bukan hardcore macam Rainforest grup atau yang sukan 4x4 tu. kami lebih kepada rehlah saja tapi nak xsyen macam orang lasak-lasak. sambay pi mengai ka, ragaih gunung ka, berjalan dalam hutan ka. bekhemah bakag ikan kelah dan tengas dan berendam dalam ayag terjun berkaca-kaca.
Tapi rasa juga la pengalaman driving ikut trek balak dalam lanyau meniti jembatan balak menyusur cerun gunung. Kecut perut juga. gayat.

AS guna isuzu trooper 3.1D intercooler turbo green engine. trooper ni masuk hutan tak sesuai sikit pasai dia besag sangat. kalau dia sangkut, menangis la kawan lain. Tapi kalau orang lain sangkut, depa lega, trooper buleh heret. Kami ada sekali tu Ranger kawan terbenam dibawah gon dalam lanyau. Pokok apa pun takdak nak hook winch. apa lagi hulog trooper buat base ranger ragaih naik gon dalam lanyau. Untuk masuk hutan lasak depa kata elok pakai Jimmy atau Hilux. Kalau nak cun (cun dari perkataan Jerman - eja dia schun ) sikit pakai Vitara tapi cari yang manual. Cherokee pun OK.Tapi kalau Cherokee, minyak mahai ni, kena fikiag lagi sekali pasai bila gear 4x4 engaged saja, minyak dia x2. Trooper ni baguih satu, minyak dia (disel) jimat. Penuh tangki 70 liter buleh pi 680 KM highway driving. 1 tangki balik kedah tak habis pun.

Spot kami banyak kat erea Royal Belum di Grik Perak. Ada sikit kut Tganu dan Pahang.[font=Arial] [/font]
ahmadsaman
Rakan baru
 
Posts: 27
Joined: Sun Jun 22, 2008 10:46 am
Location: Sepang

Postby drjoe_ngang » Thu Aug 28, 2008 9:04 pm

Mula2 bila drjoe baca ayat ni:
ahmadsaman wrote:driving ikut trek balak dalam lanyau meniti jembatan balak menyusur cerun gunung

drjoe dok agak dah... kereta mesti bukan sebarangan ni. Mesti dah setup sempoi punya.

Bila teruih baca... :D tekaan drjoe mmg tepat
[quote=ahmadsaman]isuzu trooper 3.1D intercooler turbo green engine[/quote]

Baguih la pakai green engine.... road tax & insurans murah dr enjin diesel biasa.

Kalau pakai Jimmy mmg sesuai jugak la. Walaupun saiz dia kecik tapi mmg power.
Ada kwn cerita dia sendiri tgk Jimmy tarik Ranger panjat bukit.
Bkn sebijik saja, dok ada lagi 3-4 bijik kereta lain yg dia tolong tarik.

Tapi... Jimmy ni mmg mcm goreng pisang panas la kan. Susah betoi nak jumpak org nak jual.
Kalau ada yg letak kat used car dealer pun sat saja dah ada org beli.
Harga dia pun... ehemmm.... ehemmmm.... walau mahai dari Cherokee 2.4, tapi tetap org beli jugak kan.
drjoe_ngang
Site Admin anakKEDAH.org
User avatar
drjoe_ngang
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 395
Joined: Tue Jan 22, 2008 2:09 am
Location: Negeri Kedah DarulAman

Postby WARIS » Thu Mar 12, 2009 10:22 am

Saya anak kedah tapi tinggal di Putrajaya
Saya mmg minat sangat dengan 4 x 4
Saya juga memiliki 4 x 4 jenis Toyota Prado 2.7cc
Toyota prado ni mmg kuat makan minyak..iaitu sekitar RM0.30 per kilometer, tapi mempunyai kekuatan yang amat luar biasa apabila masuk offroad jalan balak, disamping sistem enjin yg menggunakan electronik fuel injection dan lain2 kelengkapan mewah seperti Cd changer, koil spring absober belakang, sistem alarm MAMBA, sistem penerimaan radio seluruh negara.

Tapi disebabkan rupanya yg cantik..jadi jarang2 saya bawa masuk offroad...cuma sesekali bawa pergi memancing dan picnic bersama keluarga.

Untuk tujuan masuk offroad, saya ada cadang nak beli Toyota land cruiser mark II - 2400 cc, sbb bodynya mmg 99% besi solid, atau nak beli pajero lama dan ubah suai jadi bentuk hard core offroad.
WARIS
Rakan baru
 
Posts: 15
Joined: Wed Mar 11, 2009 4:10 pm

Postby ahmadsaman » Thu Mar 12, 2009 1:47 pm

hi waris,

hang duduk tang mana diputrajaya. bukanya jauh sangat dengan Sepang. macam jitra dengan cahngluun saja. buleh la team up sekali sekala pekena te tarik ka kopi jantan! amacam?
ahmadsaman
Rakan baru
 
Posts: 27
Joined: Sun Jun 22, 2008 10:46 am
Location: Sepang

Postby WARIS » Fri Mar 13, 2009 8:27 am

Aku kerja kat presint 1...
Hang kedah tang mana?
sebut pasai changloon..dulu aku pernah sekolah di Sek. Ren. Tengku Bendahara...
La ni pun kalau aku turun changloon...aku sure lepak kat h/way nak pi UUM...pekena gulai kawah kat situ...makkk oiii...sedap giler..
WARIS
Rakan baru
 
Posts: 15
Joined: Wed Mar 11, 2009 4:10 pm

Postby ahmadsaman » Sat Mar 14, 2009 9:26 pm

Kampung asai kat Tok Jalai. Lepas bonda meninggal, ayahda aku pindah ke Kg. Lanterum kat Changloon ( sebelum masjid ) arah utara , dekat rumah abang sulong aku. Changluun kira kampung aku jugak la. Selain abang sulong, aku ada mak menakan kat jalan Sintok. Pak menakan kat Asun dan sepupu sepapat bertabur kat jalan kodiang, bukit kayu hitam dll. La ni pun kalau balik sana aku port kat Lanterum. Tapi aku jarang pekena gulai kawah. Aku lebih suka pekena bihun sup kat jalan Sungai Korok di Jitra tu. Perghhhh.... berasap.
ahmadsaman
Rakan baru
 
Posts: 27
Joined: Sun Jun 22, 2008 10:46 am
Location: Sepang

Postby WARIS » Mon Mar 16, 2009 10:08 am

Hang sekolah mana dulu...
rumah aku dulu kat kawasan kebun getah dekat telaga 3 duit...
kat belakang rumah aku ada katoq...aku dok mengai situ la...kadang2 dapat toman dalam ayaq kelebuq tu..
aku banyak kali pi cari kawan2 sekolah dulu...tapi tak jumpa sekoq pun...habis kelauq dari kampung...
cuma jumpa sorang je...di kampung bendahara nama dia Arfah bt Ya...bekas kekasih masa sekolah rendah...hahahaha..
Dulu kecik2 aku kategori handsome juga la...orang Melayu berwajah ala2 cina...heheheh...pan-asian la kata org la ni...
dengan afrah ni tak leh dok gi jumpa sangat2...takut kena pelangkong dengan laki dia...hahahaha...

Masa sekolah rendah kira arfah ni bermadula dengan sanisah...hahahaha....gitula sedikit cerita CINTA MONYET aku masa sekolah...kui..kuii...kuiii
ishhh...manis sungguh zaman kanak2 dan zaman sekolah2 dulu....
WARIS
Rakan baru
 
Posts: 15
Joined: Wed Mar 11, 2009 4:10 pm

Postby ahmadsaman » Tue Mar 17, 2009 1:51 pm

waris, jom balik kedah weekend ni. aku nak hantar anak balik asrama di langkawi. buleh la ajak dr. joe pekena nasi kawah kat jalan sintok yang nak pi tempat thanon mengaji tu. buleh la tanya dr.joe pasai trek 4x4 kat kedah ni. buat family trip satu mintak dr.joe organise untuk geng forum anak kedah ka. ataupun buat trip masuk siam pi phuket ka. suruh thanon jadi chief. ok la tu. hang nak ajak arfah ka sanisah ka join pun tak pa la, tapi kena ada permit la kut.
aku dulu sekolah rendah kat Sek. Keb. Tok Jalai. sekolah menengah kat Sek. Men. Jitra dan Sek. Men. Dato' Syed Omar Alor Setar sebelum sambung kat selangor dan teruih sangkut kat negeri tu sampai la ni.
Memang la budak kedah mana reti duduk dikampong. semua perantau. cedaih sikit saja, calok la. ada yang balik lepaih tu ada yang terus tak balik dan ada yang bercita-cita nak balik, tapi tak balik-balik. nak cari kawan lama sekampong atau satu sekolah dulu, memang sukar nak jumpa di kampong. aleh-aleh jumpa kat satu taman perumahan atau satu pejabat atau satu projek di selangor atau tempat lain.
ahmadsaman
Rakan baru
 
Posts: 27
Joined: Sun Jun 22, 2008 10:46 am
Location: Sepang

Postby WARIS » Wed Mar 25, 2009 3:12 pm

La..awat tak habaq awai-awai...aku baru balik mai dari sintok ni...
16 dan 17 aku lepak kat penang - 2 hari...pi jalan-jalan balik pulau ikut jalan lama atas bukit...
ishhh...lawa sungguh pemandangan dari atas bukit tu nooo...

lepaih tu aku pederas pi sintok lepak kpg tradisi changlon..rumah kawan aku...dia baru dpt anak pompuan...
lepaih tu kami pekena tom yam dekat bulatan depan UUM tu...
2 jam lepaih tu kami pekena plak gulai kawah tepi jalan tu...
Malam plak kami pekena rojak udang dekat depan imigresen perlis...
..sebelah kedai terbakaq tu...

masa nak balik pi jumpa geng di UPP (Unit penyeludupan Kuala Perlis)...
depa bawa pula pi makan laksa kat pekan tu...selalunya tghari dah habis...tapi mmg depa tempah khas pasai tau aku nak mai perlis...

seronok la jumpa kawan2..
WARIS
Rakan baru
 
Posts: 15
Joined: Wed Mar 11, 2009 4:10 pm

Postby drjoe_ngang » Thu Apr 16, 2009 2:22 pm

Perghhhh... mcm2 cerita rupanya dok ada la ni. Sori byk2 sbb dah lama drjoe tak online. :lol:

AS kat Sepang rupanya. WARIS plak kat P1. Aiseh.. tak jauh sgt la tu. drjoe dok P9.. eh... bkn dok... selalu dok pi P9. drjoe selalu dok nampak ada sebijik 4WD (tak perasan plak model apa), kaler merah hati. Nampak garang jugak setup dia tu. Mcm geng masuk hutan jugak ni. Selalu dia dok parking area rumah flet hijau P9.

Ahad ni drjoe turun pi Putrajaya. Kot2 kalau kat sana nampak Terrano kaler silver, bg la lampu ka, hon ka. Tu kereta drjoe la. Sebijik tu je kat Putrajaya :lol:
drjoe_ngang
Site Admin anakKEDAH.org
User avatar
drjoe_ngang
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 395
Joined: Tue Jan 22, 2008 2:09 am
Location: Negeri Kedah DarulAman

Postby WARIS » Wed Apr 22, 2009 1:14 pm

Saya pakai toyota prado kaler merah hati ..skirting silver...belum modiffied...pakai standard
Selalu parking kat Kompleks D, area D1...sebijik je prado kaler tu digunakan oleh org awam kat Komplek D1...

Kalau jumpa hond la...
WARIS
Rakan baru
 
Posts: 15
Joined: Wed Mar 11, 2009 4:10 pm

Re: [Kereta] 4x4, 4WD, AWD

Postby SBS » Thu Feb 11, 2010 12:15 pm

salam..sapa2 klau ada yg pakai pajero io saya nak tanya info jenis 4wd ni
camana diapunya sparepart mudah cari ka dan kos selenggara camna
SBS
Rakan baru
 
Posts: 3
Joined: Tue Feb 09, 2010 9:22 am


Return to Permotoran

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron
suspicion-preferred